Csíkisek a teleregényben
2009. augusztus 23. vasárnap, 14:18

Talán kevesen tudják, hogy a Szomszédok iskolai jeleneteit nem máshol, mint a Csíkihegyek utcai Általános Iskolában forgatták. Ahogy egész Gazdagrét életében, így az intézmény mindennapjaiban is jó ideig komoly szerepet játszottak a sorozat felvételei, nemcsak a gyerekek de a tanárok is alig várták, hogy újra forogjon a kamera.

 

 

 

A statiszta diákokat szervező tanítónő, Kapcsán Istvánné, Ica néni beszélgetésünk alkalmával a legszebb emlékei közé sorolta a magyar valóságot megjelenítő szappanopera felvételeit.

Ön hogyan csöppent bele Mágenheim doktor, Vágási Feri, Taki bácsi és a többiek történetébe? Milyen feladatokat adott a rendező a diákoknak?

Nem én voltam az első a szakmában. 1994-ben, mikor az iskolába kerültem, megörököltem a sorozattal való kapcsolattartás feladatát. A Szomszédok stábja egy időben rengeteget forgatott az intézményben, így mindenki számára szinte természetessé vált, hogy jönnek a tévések.

A legtöbbször tanórákat vettek fel: énekórát, magyart, testnevelésórákat, de arra is gyakran volt szükség, hogy a gyerekek a folyosón rohangáljanak a szereplők mögött. Mivel a felvételeket hétvégére szervezték, általában az volt a kérésük, hogy élettel töltsük meg az iskolát.

Ez aztán nem volt túl nehéz feladat. A gyerekek imádták az ezzel járó egész hajcihőt, függetlenül attól, hogy mi volt a feladatuk. A legtöbb jelenet a tanáriban volt, ahol a pedagógus kollégáknak kellett lábatlankodni a háttérben. Ennek pedig kézzel fogható előnye is volt: abban az időben mindig rend volt a tanáriban.

Mennyi időt vettek igénybe a forgatások? Ha pedig már a munkaidőnél tartunk, mennyi fizetség járt a statisztálásért?

Volt, hogy húsz perc alatt végeztünk, de előfordult, hogy öt órán keresztül zajlott a munka. A rutinosabb diákok már kötelező olvasmányokkal, vagy házi feladattal érkeztek, így az átállások alkalmával hasznosan tölthették az időt. A statisztabér eleinte ötszáz forint volt, de később felemelték ezer, majd kétezer forintra is. A gyerekek, ahányszor csak megláttak a folyosón, lerohantak, hogy a következő alkalommal ők szerepelhessenek. Igyekeztem igazságos lenni, de bevallom, a saját osztályomat vittem a legszívesebben, meg persze a fiaimA sorozatban statisztálni azonban határozottan nem a pénzért szerettek a diákok, hanem az élményért.

 

 

 

 

 

Előfordult azért olyan is, amikor egy nehézsorsú diákunk kérte, hagy menjen többször a forgatásokra, mert saját pénzéből biciklire gyűjt.

Mi volt ennek a szép időszaknak a legemlékezetesebb élménye? Gondolom előfordult, hogy nem ment minden simán

Egyszer arra kértek, válasszak ki egy nagyon rossz diákot, aki majd a történet szerint felgyújtja az iskolát. Sokáig gondolkodtunk, hiszen féltünk, nehogy később azonosítsák a szerepével, végül persze megoldottuk a helyzetet. De a legemlékezetesebbre a zebegényi tábor élményei sikeredtek, ahol a legelső forgatások egyikén vettünk részt. A jelenet szerint a negyven gyerek összepakol mindent a bőröndjébe és hazaindul.

Minden simán ment addig, amíg az emelkedőhöz érkeztek. A csomagok olyan nehézre sikeredtek, hogy alig bírtak felmenni a lejtőn. A hab a tortán pedig az volt, hogy a gyerekek még nem tudták, hogy nem szabad a kamerába nézni, ezért kilencszer kellett felvenni a jelenetet. Szerencsére még időben észbe kaptunk és kipakoltattuk velük a bőröndöket. A tanulóink ennek ellenére végig nagyon elszántak és fegyelmezettek maradtak.

Ebből is látható, hogy a filmes, tévés munka nem mindennapi helyzeteket tud teremteni. Milyen volt együtt dolgozni a Szomszédok stábjával? Végül hogyan váltak el útjaik?

A munka, ami a kicsiknek inkább szórakozás volt, mindig jó hangulatban telt. Horváth Ádám rendező minden alkalommal külön odament a gyerekekhez és személyesen köszönte meg a részvételt. Soha nem szóltak durván, nem volt feszült a légkör. A forgatások olyan hirtelen szakadtak meg, amilyen hirtelen elkezdődtek, azt hiszem 1999 decemberében jöttek utoljára. Azóta mindenki visszasírja a "szomszédokos" időket, és reménykedik a folytatásban.

Még Horváth Ádám is azt mondta - mikor két-három részt itt vettek fel az Életképek című sorozathoz - hogy mindig ide vágyik vissza. Annak viszont csak örülhetünk, hogy a mi iskolánkat érte a szerencse, hogy részt vehetett egy ilyen élményben.

 

T-kód a baktövis titka

T-kód a baktövis titka több sztárnak új bevált öregedés gátló csodaszere. Tudj meg többet a T-kód baktövis termékekről>>>  A T-kód kutatócsoport által Magyarországon fejlesztett különleges termékcsalád.


yeni kliplervideo izlealbum indirCetYoutubewallpapershd wallpaperssarki sozlerimuzik dinle lyrics video izle muzik dinle muzik
sex hikayeleri sex hikayeleri r57 shell,c99 shell sex hikayeleri
sex hikayeleri