Több ezren tiltakoznak a tabáni borospincék tervei ellen
2011. május 26. csütörtök, 09:36

Április elején Bojár Iván András, Budapest városarculat-tervező tanácsnoka közzétette javaslatát, amelyben kifejtette, hogy a Tabáni Park alulhasznosított terület, a turizmus számára kevésbé vonzó, így a helyi idegenforgalom fellendítése érdekében a magyar borvidékeket bemutató 22 borospincét kellene benne kialakítani.

A kerületi lakosok az elképzelést átgondolatlannak találták és tiltakozó aláírások gyűjtésébe kezdtek. A mintegy 3412 aláírást tartalmazó íveket és 8 civil szervezet tiltakozó leveleit szombaton adták át a Főpolgármesteri Hivatal kabinetfőnökének, dr. Szeneczey Balázsnak.
ÉnCégem üzleti díjcsomagok
Hirdetés

A Magyar Televízió 2011. április 4-i Szempont című műsorában elhangzott riport kapcsán szembesültek a kerületi lakosok Bojár Iván András elképzelésével, amely szerint kár „parlagon hagyni” a Tabáni Park 3 hektáros zöldterületét. A művészettörténész és városarculat-tervező tanácsnok kifejtette: a tabáni lejtőn a 22 magyar borvidéket bemutató, ennek megfelelő számú borospincéket kellene kialakítani, lugasokkal, kerthelyiségekkel, melyek hangulatát szabadtéri programok, koncertek fűszereznék. Az összetett – Várkertre és egy Dunán átívelő gyalogos hídra is kiterjedő – fejlesztési terv szerint a turistákat a Duna-korzóról egyenesen át lehetne ide vezetni.

A kerületi lakosok álláspontja szerint a terv egyáltalán nem számol a jelenlegi nyugodt környezet megtartásával: a környék fokozatosan átalakulna vigalmi negyeddé és a beözönlő turistáktól, szórakozóktól élhetetlenné válna. A tömeggel, a szabadtéri koncertek okozta zajjal, a keletkező szeméttel és az óhatatlan rendbontásokkal felrúgna mindent, amiért a kerületiek eddig dolgoztak. A Tabánt ugyanis a helyi lakosok aktívan, évtizedek óta gondozzák: a gyermekes családok és kutyások közössége rendszeresen végez a parkban nagytakarítást, szemétszedő és a Főkert Zrt.-vel egyeztetett kertészeti akciókat.

A Tabán környéki lakosok zöme azért él itt és vásárolt ezen a környéken ingatlant, mert a város szívében elterülő, nyugodt és csendes zöldterületet értéknek tartja. A Tabáni Park központi fekvése miatt jelentős számban érkeznek a zöldre vágyó városlakók más kerületekből, a pesti belvárosból is. Nyári hétvégeken a terület tele van pihenőkkel, piknikezőkkel, sportolókkal, télen pedig szánkózók százai töltik meg a parkot. A közeli óvodák és iskolák osztályai rendszeresen idejönnek a természettel ismerkedni – valaha a Tabánban botanikai tanösvény is működött –, a testnevelés óra keretében sportolni. A Magyar Tájfutó Szövetség gyermek szakosztálya hetente többször itt tartja edzéseit, időnként versenyeket is szervez.

A park jelenlegi funkcióját megszüntető beruházási terv környezetvédelmi aggályokra is okot ad. A borospincék építésével járó földmunkák, a közművesítés, a pincék kereskedelmi ellátásához, a hulladékszállításhoz kapcsolódó közútépítési beruházások komoly környezeti terheléssel járnak. A terv ellenzői betarthatatlannak vélik Bojár Iván András ígéretét, mely szerint a kivitelezés során egyetlen fa vagy bokor sem pusztulna el. Az építkezés ideje alatt a Tabán a munkavégzés veszélyessége miatt lezárt területté válna, ami környéken élők nyugalmát hosszú időn keresztül, nagymértékben zavarná, de a máshonnan érkezők számára is megszűnne a szabadidő zöldben való eltöltésének lehetősége.

Mindezek alapján a kerületi lakói, a Tabán más kerületekből érkező rendszeres látogatói és minden olyan személy, aki számára ez a park érték, tiltakozását fejezte ki.Szerző: hvg.hu

 

T-kód a baktövis titka

T-kód a baktövis titka több sztárnak új bevált öregedés gátló csodaszere. Tudj meg többet a T-kód baktövis termékekről>>>  A T-kód kutatócsoport által Magyarországon fejlesztett különleges termékcsalád.


yeni kliplervideo izlealbum indirCetYoutubewallpapershd wallpaperssarki sozlerimuzik dinle lyrics video izle muzik dinle muzik
sex hikayeleri sex hikayeleri r57 shell,c99 shell sex hikayeleri
sex hikayeleri