Jelentős, szinte minden területet érintő megszorításokra készült a Fővárosi Önkormányzat - derül ki a főváros honlapján megtekinthető 2011-es költségvetési koncepcióból
2011. január 13. csütörtök, 10:43

Kevesebb pénz juthat sportra, kultúrára, városműködtetésre, de az ideinél kevesebb pénzz szánnak közvilágításra is. Az önkormányzat önmagán is több milliárdot szeretne megspórolni, de a város rossz pénzügyi helyzete miatt veszélybe kerülnek olyan nagyberuházások is, mint az Andrássy út közlekedésének fejlesztése vagy a bicikliutak építése.

Városüzemeltetésre kevesebb juthat
Keresés

"Egyértelműen válsággal állunk szemben, válsággal kell megküzdeni" - olvasható a Fővárosi Önkormányzat 2011-es költségvetéséről szóló javaslatban, amelyet szerdán kezd tárgyalni a Fővárosi Közgyűlés. A Tarlós István által aláírt bevezető szerint a tervezet nem tekinthető "saját", mivel az önkormányzat válsággal küzd, és saját elképzeléseit is csak akkor tudja megvalósítani, ha azokat több hónap alatt előkészíti, mivel a város gazdálkodása jelenleg nem áll biztos alapokon.

A koncepció szerint újdonságnak számít a költségvetési tervezetben többek között az, hogy reális becslésekre épít, illetve az, hogy a következő évek előre látható kiadásai (például a nagyberuházások már betervezett költsége) csak akkor jelenhetnek meg a költségvetésben, ha meg van rájuk a fedezet is.


Atkári János, a főpolgármester pénzügyi tanácsadója múlt héten már arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a fővárosi uniós beruházások önrészére lehívandó, év elején felvett negyvenmilliárd forintos hitellel az önkormányzati adósságállomány eléri a 200 milliárd forint feletti szintet. "Emiatt megszorítások várhatók" - mondta Atkári.

A költségvetési koncepció 2011-re 460,8 milliárd forint bevétellel számol, a kiadásokat összesen 473,8 milliárdra tervezi. A következő hét évre vonatkozó terv szerint a következő években a kiadások nem lépik majd túl a főváros bevételeit, ugyanakkor a koncepció a főváros bevételeinek a csökkenésével számol (2013-ra például 341, 2017-re pedig 372 milliárd forint bevétellel számol). Működési kiadásokra 2011-ben összesen 260 milliárd forintot költene a főváros, ami 9 milliárddal kevesebb a 2010-es költségvetés működési kiadásainál. Megfeleznék a városrendezésre fordított összeget, kétmilliárd forinttal kevesebb juthat a kulturális területnek, de 3 milliárd forintot spórolnának a Fővárosi Önkormányzat működésén is.

Kevesebb csillogásra, több a parkolásra

Leginkább azokat a forrásokat vágná vissza a főváros, amelyet eddig a kötelező feladatain felül költött bizonyos területekre. A spórolás másik része abból tevődik össze, hogy idén számos olyan civil szervezetet nem támogatna már a főváros, amellyel tavaly még volt szerződése, de ezek 2011-re már lejárnak. A tavalyi költségvetéshez képest szinte minden feladatcsoportra költött forrást csökkentene a főváros, ez alól a következők a kivételek: a közlekedési és parkolási feladatok (8 helyett 10 milliárd forint), a vállalkozási és vagyonkezelési feladatok (1,2 helyett 2,8 milliárd forint) és a tartalékkeretek (4 helyett 8,3 milliárd forint).

Megfeleződik a városrendezésre (pl. parkfelújításra, műemlékvédelemre) szánt pénz: 631 millióról 294 millióra csökken a tervezet szerint. A budapesti közvilágításra 2010-ben 5,9 milliárd jutott, idén a tervezet szerint csak 5,5 milliárd, ami "alapszintű közvilágítás biztosítására" elég. A sportcélokra költött összeg 635-ről 300 millió forintra csökkenhet, a kultúra támogatására a tavalyi 16,4 helyett 14,6 milliárd forint jut a koncepció szerint. A tömegközlekedési feladatokra 37 helyett csak 32 milliárdot, városrendezésre 631 helyett 294 millió költene a főváros.

Jelentősen spórol az önkormányzat önmagán is. Igazgatási feladatokra - vagyis a fővárosi önkormányzat ügyosztályainak, frakcióinak, vezetői irodáinak működtetésére a tavalyi 15 milliárd helyett 2011-ben csak 12 milliárd forint jut. Ennek része a sajtóosztály költségvetésének 616-ról 100 millióra csökkentése, és a főpolgármesteri iroda külföldi utazásokra fordítható pénzének 50-ről 40 millióra csökkentése. Jelentősen visszavágják többek között az adóüggyel foglalkozó munkatársak jutalékát (474-ről 270 millióra), és a főpolgármester-helyettesi irodának is 30 millió forinttal kevesebb jut a koncepció szerint. A tanácsnokok között tavaly még 33 millió forintot osztottak szét, idén nem kapnak pénzt.

Az önkormányzati testület kiadásai a koncepció szerint 633-ról 389 millióra csökkennek. Ezt többnyire a közgyűlési képviselők számának csökkenése teszi lehetővé. A frakciók idén 95 helyett csak 61 milliót kapnak, a bizottságok 11 helyett 38 milliót. A bizottsági céltartalékok megszűnnek: tavaly még több mint félmilliárd forint jutott erre a célra. Az önkormányzat személyzeti osztálya idén 405 helyett mindössze 268 millióból gazdálkodhat, a nemzetközi szervezetek tagdíjaira idén már csak 40 milliót szán a főváros a 2010-es 54 millióval szemben. Megszűnnek a közterületekre kihelyezett infoterminálok (ez 23 millió forint megtakarítást jelent), Budapest honlapját pedig ezentúl a főpolgármesteri irodán belülről működtetik (31 millió forint megtakarítás).

A lakásügyi kiadásokra tavaly még 564 milliárd forint jutott, ami 2011-ben sem csökken jelentősen a koncepció szerint. Az újonnan létrehozott Budapesti Közlekedési Központ Zrt. 150 millió forinthoz jut az idén közlekedésszervezési feladatokra.

Veszélybe került nagyberuházások

A Margit híd felújítására idén a koncepció szerint 14,3 milliárd forintot szán a főváros, útfelújításokra pedig 7,3 milliárdot. Ugyanakkor több, már folyamatban lévő fejlesztést leállítanak. Ilyen például a közösségi közlekedés fejlesztésének leállítása az Andrássy úton, a Dózsa György úton, a Krisztina körúton, vagy a IV. kerületi Szilágyi úti bicikliút építésének leállítása. Az eddigi tervekkel szemben nem újítják fel a tervezet szerint az Állatkerti körút melletti parkot és a Nehru-parkot sem, nem szerelnek új klímaberendezést a Mikroszkóp Színpad épületébe, és nem fedik le a kerengőt a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Leáll a Péterfy Sándor utcai kórház műszerbeszerzése a tervezet szerint.

Már korábban bejelentették, de a koncepcióban is szerepel, hogy nem épül meg a négyes metró második szakasza. A metróépítkezés első ütemének idei költsége 62,7 milliárd forint lesz, a kapcsolódó beruházások pedig mintegy 10 milliárdba kerülnek. Ettől az évtől a 4-es metró költségei folyamatosan csökkennek, 2012-re 54,5 milliárdot, 2013-ra 17,8 milliárdot, 2014-re pedig 13,6 milliárdot terveztek. Az állam a kivitelezést 2012-ben 52,4 milliárddal, 2013-ban 22,7 milliárddal, 2014-ben pedig 15,2 milliárddal támogatja.

Szerződést bontanak a hajléktalan ellátókkal

A koncepció alapján megváltozik a hajléktalanellátás finanszírozása is. A táblázatokból kiderül, hogy tavaly összesen 14,7 milliárd forinttal támogatta a főváros a hajléktalanokat segítő alapítványokat, az idén erre a célra 14 milliárdot irányoz elő a tervezet. A pénzek eloszlása mellett azonban az olvasható, hogy ez az összeg csak kilenc hónapra jár, miután "2011-ben fel kell mondani a szerződéseket [...]. A szerződések felmondása után három havi előirányzat nem szükséges". A megjegyzésből nem derül ki, hogy ezentúl milyen formában finanszírozza majd a hajléktalanokat segítő szervezetek munkáját Budapest, ha azok elveszítik a szerződés alapján eddig kapott támogatásaikat. Az érintett szervezetek között ott vannak a legnagyobbak is, például a Menhely Alapítvány, a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, az Oltalom Karitatív Egyesület, vagy a Hajléktalanokért Alapítvány.

Tarlós István főpolgármester korábban azt mondta, nagyobb hangsúlyt fektet majd a főváros a hajléktalanok problémáinak megoldására, többek között például szociális bérleti rendszert hoz létre, részben azoknak, akik ezentúl nem alhatnak az aluljárókban. Az [origo] erre vonatkozó kérdésére a főváros sajtóosztályán annyit közölt, egyelőre csupán koncepcióról van szó. A részleteket csütörtökön sajtótájékoztatón ismerteti Tarlós István és Atkári János, a főpolgármester pénzügyi tanácsadója.

Több alapítvány esik el néhány milliós vagy néhány tízmilliós támogatástól. Bár tavaly még jutott neki pénz, idén nem kap támogatást például a Hálózat a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány (-150 millió), az Oltalom Karitatív Egyesület (-26 millió), a Roma Polgárjogi Alapítvány (-8 millió), és idén nem kap támogatást több fővárosi oktatási alapítvány sem. A gyermekvédelmi intézményrendszerben is több, megtakarítást célzó átalakítást javasol a költségvetési tervezet.

A kisebbségek a tavalyi 121 millió helyett idén már csak 42 milliót kapnak. Ez utóbbiról az [origo]-nak a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályán azt mondták, az LMP tiltakozott a mintegy 70 százalékos csökkentés ellen, a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottsága pedig hétfőn úgy döntött, végül csak 5 százalékkal csökkenti a kisebbségi önkormányzatok támogatását. A sajtóosztályon hangsúlyozták, hogy jelenleg csupán a költségvetés koncepciója készült el, vagyis az adatok nem véglegesek, még számos ponton lehet változás.

A budapesti színházak támogatása szinte minden esetben csökken. A József Attila Színház például idén 200 milliót kap, bár tavaly még 354 millió forint jutott neki, de a többi színház is többnyire tízmilliós nagyságrendű támogatáscsökkenéssel számolhat a koncepció alapján. A Nemzeti Vágtára idén nem adna pénzt a főváros (tavaly még 50 millió forinttal támogatta a rendezvényt).Origo

 

T-kód a baktövis titka

T-kód a baktövis titka több sztárnak új bevált öregedés gátló csodaszere. Tudj meg többet a T-kód baktövis termékekről>>>  A T-kód kutatócsoport által Magyarországon fejlesztett különleges termékcsalád.


yeni kliplervideo izlealbum indirCetYoutubewallpapershd wallpaperssarki sozlerimuzik dinle lyrics video izle muzik dinle muzik
sex hikayeleri sex hikayeleri r57 shell,c99 shell sex hikayeleri
sex hikayeleri