Budapesti hírek
2010. december 16. csütörtök, 09:56

Jövőre változik a vízdíj, az önkormányzati lakások lakbére, a kegyeleti szolgáltatások díja, a szemétszállítási, valamint a kéményseprési díj; elfogadták emellett a Budapest-jegy bevezetését is. Az önkormányzati lakások lakbére és az ivóvíz 3, a szemétszállítás díja pedig 5 százalékkal nő jövőre. A Fővárosi Közgyűlés emellett döntött arról is, hogy Budapest új főjegyzője Sárádi Kálmánné, korábbi III. kerületi főjegyző lesz. A testület egyhangúlag szavazta meg Tarlós István főpolgármester javaslatát, amely tiltaná az italozást az aluljárókban


Több javaslatot is elfogadott szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A szemétszállítás 5,27, a vízdíj 2,7, a csatornadíj 19,5 százalékkal drágul jövőre, a temetkezésért 9,6, a kéményseprésért pedig 3,8 százalékkal kell többet fizetni. Egyedül a szippantás ára marad változatlan. Két szolgáltatás díja emelkedik tehát az infláció felett. A csatornadíjnál azért drasztikusabb a drágulás, mert idén átadták az uniós követelményeknek megfelelően a csepeli szennyvíztisztítót, és ennek költségeit kell a díjban is érvényesíteni. Ez egyébként már régóta aktuális volt és többször szerepelt is még az előző ciklusban a Fővárosi Közgyűlés napirendjén. A temetkezés infláció feletti emelését a Fővárosi Temetkezési Intézet vártnál rosszabb gazdasági helyzetével indokolta György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes.

Jön a Budapest-jegy

Döntöttek arról is, hogy bizonyos szolgáltatásokat változatlan áron bővít a BKV, így például több napijeggyel, illetve a hetijeggyel is lehet majd a BKV mellett a Volán és a MÁV járatain utazni. Január 1-jétől így az utasok a Budapest-bérleten túl a BKV 24 és 72 órás jegyét, és a hetijegyeket is használhatják az elővárosi vonatokon és a Volánbusz járatain a Budapest közigazgatási határa utáni első megállóig. A Budapest-bérletet 2009. január 1-jén vezették be, amely a város közigazgatási határán belül a BKV-járatok mellett a megjelölt vasúti és helyközi autóbuszok járatain is biztosított utazási lehetőséget.

Februártól tilos dohányozni a BKV-megállókban

Tilos lesz a dohányzás a BKV-megállókban februártól, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta Tarlós István főpolgármester javaslatát. Korábban a játszótereken és az aluljárókban tiltotta meg a testület a "füstölgést". Azokon a helyeken, ahol nem egyértelmű, meddig tart a megálló területe, a járdaszegélytől számítva két méter széles lesz a védett terület, a hosszúsága pedig az adott járműtípus nagyságától függ. A leghosszabb tiltott zóna a HÉV megállókban lesz: ahol 120-szor kétméteres területen lesz tiltott a dohányzás.

Megtiltották a szeszesital-fogyasztást az aluljárókban

A júniusban elfogadott dohányzási tilalom bevezetése után megtiltották a szeszesital-fogyasztást is a fővárosi aluljárókban, Tarlós István  főpolgármester javaslatát a Fővárosi Közgyűlés szerdán egyhangúlag fogadta el. A rendelet hatálya nem terjed ki a közterület-használati hozzájárulással rendelkező vendéglátó-ipari teraszokra. Az aluljárókban történő szeszesital-fogyasztást megtiltó szabály jövőre lép hatályba.

Új főjegyzőt választottak

Új főjegyzőt választott a Fővárosi Közgyűlés: Sárádi Kálmánné, az eddigi óbudai, III. kerületi jegyző töltheti be a posztot. A kiírásra 21 pályázat érkezett, amelyek közül 16 felelt meg a feltételeknek, három pályázót pedig személyesen is meghallgattak a fővárosi képviselők. A főpolgármester előterjesztését a kinevezésre és a főjegyző juttatásaira egyhangúlag szavazta meg a közgyűlés. Az új főjegyző a szavazás után letette esküjét. A közgyűlés október 27-i ülésén tudomásul vette Tiba Zsolt főjegyző lemondását, és akkor döntött a főjegyzői pályázat kiírásáról.

Felmentették a fővárosi tűzoltó-parancsnokot

A közgyűlés felmentette Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnokot, a  tábornok január 26-ával nyugállományba vonul. Bende Péter január 25-én tölti be 58. életévét, s a hatályos, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény szerint nyugdíjba kell vonulnia. A közgyűlés egyúttal január 26-i hatállyal Varga Ferencet bízta meg a fővárosi tűzoltó-parancsnokság vezetésével. Varga korábban a III. kerületi parancsnokságot vezette, jelenleg a fővárosi tűzoltóparancsnok mentési helyettese.Forrás:MR1

 

 

T-kód a baktövis titka

T-kód a baktövis titka több sztárnak új bevált öregedés gátló csodaszere. Tudj meg többet a T-kód baktövis termékekről>>>  A T-kód kutatócsoport által Magyarországon fejlesztett különleges termékcsalád.


yeni kliplervideo izlealbum indirCetYoutubewallpapershd wallpaperssarki sozlerimuzik dinle lyrics video izle muzik dinle muzik
sex hikayeleri sex hikayeleri r57 shell,c99 shell sex hikayeleri
sex hikayeleri