A Főtáv Zrt. köteles kiadni a hőenergia- és melegvíz-szolgáltatásra vonatkozó szerződéseinek teljes iratanyagát
2010. október 25. hétfő, 08:41

Nem tagadhatja meg a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv Zrt.) az Energia Klub közérdekű adat megismerésére vonatkozó kérelmét – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos.

A Főtáv Zrt. köteles kiadni az egyesület számára a Budapesti Erőmű Zrt-vel, valamint a Csepeli Áramtermelő Kft.-vel jelenleg érvényben lévő, hőenergia- és melegvíz-szolgáltatásra vonatkozó szerződéseinek teljes iratanyagát.

Az Energia Klub panasszal fordult az adatvédelmi biztoshoz, mert a közérdekű adat megismerésére vonatkozó kérelmének a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv Zrt.) nem, illetve csak részben tett eleget. Az Energia Klub a Főtáv Budapesti Erőmű Zrt-vel., valamint a Csepeli Áramtermelő Kft.-vel jelenleg érvényben lévő, hőenergia- és melegvíz-szolgáltatásra vonatkozó szerződései teljes iratanyagának másolatát kérte. A Főtáv Zrt. a szerződések terjedelmére hivatkozva a másolatok kiadása helyett betekintést ajánlott az iratokba, illetve türelmet kért, mert törölni kívánta az iratokból a technológiai eljárásokra, a műszaki megoldásokra, a know-how-ra vonatkozó üzleti titkokat. Véleménye szerint ezek megismerése a távhőszolgáltató vagy a távhőtermelő üzleti tevékenységének végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna.

Az adatvédelmi biztos vizsgálata során megállapította, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján a Főtáv Zrt. közfeladatot ellátó szerv. A kezelésében lévő, valamint a tevékenységére vonatkozó, a személyes adat fogalma alá nem eső információk közérdekű adatnak minősülnek, az ilyen jellegű adatokat pedig – a törvényben megállapított kivételekkel – bárki számára hozzáférhetővé kell tenni.

A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmet csak olyan információ esetében tagadhatja meg jogszerűen az adatkezelő, amely minősített adat, döntés-előkészítéssel kapcsolatos adat, illetve üzleti titok. Üzleti titok a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó minden olyan tény, információ, vagy adat, amelynek nyilvánosságra hozatala a jogosult pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekeit sértené vagy veszélyeztetné.

A Főtáv Zrt. az Energia Klub közérdekű adatok kiadására vonatkozó kérelmének ezért köteles az adatvédelmi törvényben szabályozott határidőn belül, az adatkérő által meghatározott formában eleget tenni azzal, hogy a kért dokumentumokban az üzleti titkot tartalmazó részeket felismerhetetlenné teszi – foglalt állást Jóri András.

Ha az adatszolgáltatás törvényes határidőn belüli teljesítéséhez nem elegendőek a Főtáv Zrt. erőforrásai, akkor tájékoztatnia kell a kérelmezőt arról, hogy milyen dokumentumok vannak a birtokában, ezek megismerhetővé tétele (pl. üzleti titok felismerhetetlenné tétele), illetve másolása mennyi időt vesz igénybe. Ezzel a lehetőséggel azonban az adatkezelő nem élhet vissza, nem válhat az időhúzás eszközévé.
Forrás:jogiforum.hu

 

T-kód a baktövis titka

T-kód a baktövis titka több sztárnak új bevált öregedés gátló csodaszere. Tudj meg többet a T-kód baktövis termékekről>>>  A T-kód kutatócsoport által Magyarországon fejlesztett különleges termékcsalád.


yeni kliplervideo izlealbum indirCetYoutubewallpapershd wallpaperssarki sozlerimuzik dinle lyrics video izle muzik dinle muzik
sex hikayeleri sex hikayeleri r57 shell,c99 shell sex hikayeleri
sex hikayeleri