40 százalékkal nőtt a lyme-kórosok száma
2010. augusztus 02. hétfő, 09:03

Ídén negyven zsázalékkal több megbetegedést regisztráltak mint tavaly ugyanilyenkor. Főként Vas és Nógrád, illetve a főváros számít fertőzött területnek. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint eljön az az idő, amikor komoly közegészségügyi problémát okozhatnak a kullancsok. Írja az index.

Ismét emelkedett a Lyme-kórosok száma, idén a 29. héten 40 százalékkal több esetet regisztráltak, mint egy éve ugyanezen a héten.
a

Az Országos Epidemiológiai Központ szakmai hetilapja, az Epinfo legfrissebb adatai szerint a korábbi évek átlagánál csaknem kétszer több ilyen, a kullancsok által terjesztett megbetegedést jelentettek.

Idén eddig a 29. héten jelentették a legtöbb Lyme-kóros esetet, összesen 142-t. Összehasonlításképp 2004-2008. között a 29. héten átlagosan 75 ilyen bejelentés érkezett.

Az Epinfo adatai szerint nemcsak ezen a július 19-25-ig terjedő héten, hanem idén a január óta mért eddigi legtöbb Lyme-kóros esetet regisztrálták, eddig összesen 1019-et. Korábban 29 hét alatt átlagosan csak 543 ilyen megbetegedést jelentettek.

A hetilap információja szerint a legtöbb beteget Vas és Nógrád megyéből, valamint a fővárosból jelentették.

Kapiller Zoltán elmondta: az utóbbi évek enyhe telei kedveztek a kullancsok szaporodásának, ráadásul megszűnt a szervezett kullancsirtás is, mivel az ehhez használt permetezőszert kivonták a forgalomból.

Épp ezért nem csak Magyarországon, hanem egész Európában megnőtt a kullancsok által fertőzött terület, a számítások szerint legalább 15 százalékkal - tette hozzá Kapiller.

Az állatorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy míg a szintén a kullancsok által terjesztett agyvelő-, és agyhártyagyulladás ellen van védőoltás, addig a Lyme-kór ellen nincs.

Ráadásul a Lyme-kórt 3 féle baktérium is okozhatja, ezért "nincs két egyforma beteg". A kórokozó ugyanis okozhat például szívproblémákat, ízületi gondokat, depressziót, de egy nemrég nyilvánosságra hozott svájci kutatás szerint akár inkontinenciát is - tette hozzá.

Korábban Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője is azt hangsúlyozta, hogy a Lyme-kór alattomos tud lenni, mert egyes esetekben csak évekkel később jelentkeznek a tünetek, és ha nem kezelik a kórt akár idegrendszeri problémákat is okozhat.

A szakember a betegség tüneteiről elmondta: az esetek 85 százalékában elég jól felismerhető körkörös vándorló bőrpírt okoz a fertőzés, amelyet antibiotikummal jól meg lehet gyógyítani.Forrás:Index

 

T-kód a baktövis titka

T-kód a baktövis titka több sztárnak új bevált öregedés gátló csodaszere. Tudj meg többet a T-kód baktövis termékekről>>>  A T-kód kutatócsoport által Magyarországon fejlesztett különleges termékcsalád.


yeni kliplervideo izlealbum indirCetYoutubewallpapershd wallpaperssarki sozlerimuzik dinle lyrics video izle muzik dinle muzik
sex hikayeleri sex hikayeleri r57 shell,c99 shell sex hikayeleri
sex hikayeleri