Semmi extra nincs a júliusi kánikulában
2010. július 15. csütörtök, 09:00

Bár a hőmérséklet napok óta 30 fok fölött van és kifejezetten nehéz elviselni, ez az meleg egyáltalán nem tekinthető különlegesnek július közepén Magyarországon, mondta az Indexnek az Országos Meteorológiai Szolgálat diszpécsere.

A 140 éve végzett rendszeres mérések alapján július 14-én 27,1 fok az átlaghőmérséklet. Az látható, hogy az elmúlt napokban folyamatosan efölött volt a hőmérséklet. Szerda kora délután az ország déli részén és Újpesten is 33-34 fokot mértek.

Volt azonban, amikor ennél is sokkal melegebb volt: 1991. július 14-én Örkényben 37,2 Celsius fokot mértek, erre a napra ez az eddigi rekord.

Az elmúlt közel 150 évben Magyarországon mért legmagasabb hőmérséklet 2007-ben 41,9 fok volt Kiskunhalasnál. Három évvel ezelőtt napokig 40 fok körüli hőmérsékleteket mértek, hat (egy kivétellel egymást követő) napon dőlt meg az adott napra vonatkozó maximumhőmérsékleti rekord.


2007-ben Görögországban több mint egy hétig rendkívül erős hőhullám lehetetlenítette el az életet. Napközben rendszeresen 44 fokot mértek, de volt 46 fokos rekord is. Több idős ember halt meg a melegtől. A túlzott áramfogyasztás miatt több helyen hosszan tartó áramkimaradások voltak.

Idén több mint száz éve nem látott hőség kínozza Moszkva és Oroszország egész központi körzetét. A napi átlaghőmérséklet 24,5 fok volt az utóbbi tizenegy napon, azaz 5-7 fokkal magasabb a megszokottnál. Júliusban eddig 6,6 fokkal haladta meg a napi átlaghőmérséklet a normális szintet. A központi körzetben szerdától legalább a hét végéig napközben 36-38 Celsius fokig melegszik fel a levegő, és a páratartalom eléri a 70 százalékot.

Július 11-én Stockholmban ugyanolyan meleg volt, mint Athénban: a svéd és a görög fővárosban egyaránt 32 fokig emelkedett a hőmérséklet délutáni órákban - de Moszkva, Brüsszel vagy Varsó is csupán egy fokkal maradt el ettől. Londonban viszont csupán 26 fokig melegedett a levegő.

A NASA szerint a valaha mért legmelegebb fél év a Földön 2010 első fele volt. Az ügynökség elemzése szerint ez a leghathatósabb bizonyíték az ember által okozott légköri felmelegedésre, mivel egy olyan időszakban történt, amikor a napsugárzási minimumnak maximális hűtő hatása volt.

A NASA adatbázisában az idei június volt minden idők harmadik legmelegebb júniusa. Egy sor hőségrekord dőlt meg egyebek mellett Kuvaitban, Szaúd-Arábiában, Irakban, Nigerben, Pakisztánban és Oroszország ázsiai részén.FORRÁS:INDEX

 

T-kód a baktövis titka

T-kód a baktövis titka több sztárnak új bevált öregedés gátló csodaszere. Tudj meg többet a T-kód baktövis termékekről>>>  A T-kód kutatócsoport által Magyarországon fejlesztett különleges termékcsalád.


yeni kliplervideo izlealbum indirCetYoutubewallpapershd wallpaperssarki sozlerimuzik dinle lyrics video izle muzik dinle muzik
sex hikayeleri sex hikayeleri r57 shell,c99 shell sex hikayeleri
sex hikayeleri